lunes, 19 de octubre de 2015

El cercle cromàtic

Hola amic/ga visitant! 

Avui a la primera entrada del blog, us explicaré la meva primera tècnica plàstica dirigida a infants a partir de 5 anys. 

Els materials que necessitarem seràn els següents:    
  • Full blanc
  • Llapis de colors, preferiblement de fusta, de color magenta, groc i blau (que seran els colors PRIMARIS)
  • Llapis 
  • Goma d'esborrar
  • Compàs 
  • Regle
  • Retolador negre (punta fina o permanent)
  • Tisores
  • Cartolina (queda més resaltat si és de color negre)
  • Encuadernador          

Opcional: Podem descarregar-nos per internet la plantilla del cercle cromàtic perquè ens sigui molt més fàcil fer les particions iguals.


COMENÇEM LA FEINA! 

Primer de tot dibuixarem un cercle en un full blanc i el partirem en dotze parts iguals com si fós un formatget amb l'ajuda del compàs i el regle. (També es pot calcar de la plantilla, en el cas de que s'hagi descarregat)


Aquest és el cercle cromàtic que es pot descarregar




Seguidament, quan ja el tinguem dibuixat, pintarem amb els colors primaris, un troç del cercle, el de dalt de tot, de color magenta, seguit d'aquest, deixarem 3 formatgets en blanc i el que fa 4, el pintarem de color groc i farem el mateix amb el color blau. 

Quedaria d'aquesta manera


ANEM A PINTAR ELS TROSSOS EN BLANC PER FER LA GAMA DE COLORS!


1. Gama de colors entre el magenta i el groc: Per fer els següents colors, que seràn tons ataronjats, haurem de pintar amb més intensitat o menys segons la proximitat als colors Primaris. El primer troç al costat del magenta cap al groc, ens sortirà un Vermell-ataronjat, això significa que haurem de pintar més magenta que groc.  
 El següent, serà ja el color Secundari, que si el fem bé ens sortirà el color taronja, en aqui, haurem de fer la mateixa intensitat pels dos colors (magenta i groc). 
I finalment, per fer el color Terciari, que està més a prop del groc que del magenta, haurem de pintar més groc que taronja. 
Al tros del mig pintarem amb magenta i groc amb la mateixa intensitat per aconseguir el taronja; al tros al costat del magenta, pintarem magenta i una mica de groc per fer taronja vermellós; i al altre costat groc amb una mica de magenta pel groc ataronjat.  

2. Gama de colors entre el groc i el blau: Per fer els colors que van del groc al blau, que seràn els tons verdosos, farem el mateix que en el primer cas, pintar amb menys o més intensitat segons la proximitat als Primaris
Al costat del groc, ens sortirà el color Terciari, que serà el groc-verdós. Per fer aquest color, utilitzarem més el color groc que no pas el verd. 
Al costat d'aquest, apareix ja el Secundari, que en aquest cas, serà el verd. Aquí haurem d'utilitzar els dos colors (el groc i el blau)de la mateixa manera, amb la mateixa intensitat tots dos. I finalment, per fer aparèixer el color que ens queda per arribar al blau, haurem de pintar més blau que verd perque ens surti un blau-verdós. 

3. Gama de colors entre el blau i el magenta: En aquesta franja, quan pintem, podrem veure que les tonalitats són liloses. El primer color, i el que està més aprop del blau, serà el blau-violeta, que l'aconseguirem pintant amb el color més blau que magenta. 
Després d'aquest, vindrà el violeta, el nostre color Secundari, el qual l'aconseguirem com tots els secundaris, pintant amb la mateixa intensitat els dos colors primaris. 
I per acabar la gama de colors, ens falta el Terciari, un color violeta-vermellós. Aquest el farem pintant més fort amb el color magenta que el blau. 


Un cop hem pintat tot el nostre cercle cromàtic, el retallem amb compte i amb un encuadernador li fem un forat al mig de la rodona i li clavem a la cartolina negre, així el cercle el podrem fer girar. 


Opcional: Podem escriure el títol de la nostra tècnica amb ceres, típpex, pintura o algun altre material, preferiblement de color blanc perquè resalti i es vegi. 
També es poden resseguir les línies del cercle perquè es defineixi millor cada color.   
Així de colorit quedaria el nostre cercle!
 
IMPORTANT!: BARREJANT TOTS ELS COLORS SECUNDARIS, PODEM FER EL COLOR MARRÓ, I SI FEM GIRAR EL NOSTRE CERCLE CROMÀTIC VEUREM QUE EL COLOR QUE ENS APAREIX ÉS EL BLANC! PROVEU-HO AVIAM SI US A SURT! :)

Espero que us hagi agradat i que disfruteu molt de l'activitat!

" Per un dia gris, paraigües de colors"

No hay comentarios:

Publicar un comentario